Video's - Foto's - Quotes - Links

21. mrt, 2022

Nee, het is geen flauwe kost wat in de huidige tentoonstelling in het Van Abbemuseum wordt gepresenteerd; León Ferrari en Gülsün Karamustafa maken indruk met hun indringende duopresentatie.Onrecht, dictaturen, ongelijkheid tussen seksen, een allesoverheersende religie, oorlogen, geweld, discriminatie, ongebreidelde uitoefening van macht, het niet respecteren van mensenrechten; zo’n beetje alles wat fout is, komt aan bod in de duotentoonstelling Parallel Lives, Parallel Aesthetics van de Argentijn León Ferrari en de Turkse Gülsün Karamustafa. Het is ook heel heftig wat zij laten zien: niet voor niets staan er waarschuwingsbordjes bij de ingang van de zalen. De Argentijn Ferrari richt zijn pijlen vooral op religies en dan met name het rooms-katholicisme. Dat krijgt onder uit de zak van de als ingenieur opgeleide kunstenaar en activist. Hij werkte in de jaren vijftig in Italië, ging in de jaren zestig terug naar zijn geboorteland en ontpopte zich als een sleutelfiguur in de politieke radicalisering. Na de staatsgreep in 1976 ging hij in ballingschap in Brazilië. In 2007 kreeg hij op de Biënnale van Venetië de Gouden Leeuw als erkenning voor zijn artistieke carrière. Het werk van Gülsün Karamustafa (75) is minder schokkend, maar niet minder belangwekkend. Wat religie is bij Ferrari, is de vrouw bij de Turkse kunstenares. Geboren in Ankara, studeerde ze in Istanbul en daar woont ze nog altijd. Haar feministische opvattingen brachten haar - net als haar echtgenoot - in conflict met de overheid; hun paspoorten werden ingetrokken. Kom je daarom ietwat ontdaan of depressief naar buiten? Nee, eerder vol bewondering voor de moed en vasthoudendheid waarmee de twee - ieder op geheel eigen wijze - al dat foute over het voetlicht hebben gebracht (Ferrari overleed in 2013 op 93-jarige leeftijd) en nog altijd doen, zoals Karamustafa.

21. mrt, 2022

Duik in de wereld van de Belgische pionier van de animatiefilm Raoul Servais met zijn tekeningen, decorstukken en zelfs de instrumenten waarmee hij zijn films creëerde. Deze tentoonstelling in het Belvue Museum belicht de persoonlijkheid van Raoul Servais, zijn artistieke processen, zijn zoektocht naar innovatieve technieken, maar ook zijn liefde voor ‘de kunsten’, het surrealisme en Paul Delvaux.

21. mrt, 2022

You can discover the world of the Little Prince, the interesting life of Antoine de Saint Exupéry and the imaginary meeting between the Little Prince and his creator. On view at Brussels Expo.

21. mrt, 2022

Denk aan een appel, een man in een pak, een glas water. Maak de eerste zo groot dat hij het gezicht van de tweede verbergt en plaats het derde bovenop een open paraplu. Surrealistisch, is het niet?

Inside Magritte neemt je mee in het brein van de meest surrealistische Belgische schilder. Ontdek de schilderijen van René Magritte dankzij nieuwe technologieën in een immersieve ervaring.

21. mrt, 2022

De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is zonder twijfel een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, opvallende verschijning, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur.

Van 8 oktober 2021 tot en met 18 april 2022 staan het Drents Museum en de stad Assen in het teken van deze bijzondere kunstenaar tijdens de tentoonstelling Viva la Frida!: Life and art of Frida Kahlo. Van de versierde straten tot speciale arrangementen, je vindt Frida Kahlo overal..